Inifrån U137 Visa större

Inifrån U137

Här berättar mannen i ubåtstornet, den (politiske) officeren Vasilij Besedin, hur dramat upplevdes inifrån den kärnvapenbestyckade ubåten.

Mer detaljer

179,00 kr

Mer information

Bilden av den sovjetiske officeren i tornet på U137 som med händerna motar bort nyfikna journalister finns kvar på näthinnan hos många av oss.

Det var den 28 oktober 1981 som ubåten upptäcktes av en fiskare som larmade svensk militär. Kvällen innan hade den gått på grund  på Torumskär vid inloppet till Gåsefjärden utanför Karlskrona.  Var U137 ute på ett spionuppdrag? Eller hade besättningen helt enkelt navigerat fel?

Vasilij Besedin presenterar bland annat skakande uppgifter om att de sovjetiska officerarna fått order att spränga ubåten tillsammans med dess besättning om svenska militära styrkor försökte ta kontroll över den. Eftersom torpederna ombord var utrustade med kärnvapenladdningar, skulle detta scenario ha fått ödesdigra konsekvenser för hela Sverige.

Följ med på ett spännande uppdrag som startade i Baltijsk den 16 september 1981 och som fick ett olyckligt slut vid de karga klipporna i Blekinges skärgård en dryg månad senare.

Andra produkter i samma kategori: